Konopie stały się ostatnio popularnym tematem głównie za sprawą rosnącej popularności olejków CBD i oleju z nasion konopi, które produkuje się z konopii siewnej i które od kilku lat zyskują coraz szersze grono zwolenników ceniących je za pozytywny wpływ na ich stan zdrowia oraz samopoczucie. 

 

Jednakże, wiele osób wciąż postrzega konopie przez pryzmat marihuany, która jest nielegalna w wielu krajach i, którą, w odróżnieniu od olejków CBD, produkuje się z konopii indyjskiej i która wywołuje efekt odurzający. 

 

Warto jednak wiedzieć, że nasiona konopi siewnej wyróżniają się licznymi prozdrowotnymi właściwościami i, w odróżnieniu od konopii indyjskiej, nie wywołują efektu neuroleptycznego, więc mogą być bezpiecznie stosowane. A jakie dokładnie są właściwości ziaren konopii i jak wykorzystać nasiona konopii w kuchni?

 

Konopie siewna – pochodzenie i wartości

Konopia siewna (Cannabis Sativa) pochodzi z Azji Środkowej, a jej prozdrowotne właściwości są znane i wykorzystywane od ponad 3000 lat. Najbardziej cenionymi dla zdrowia są niełuskane nasiona konopi siewnej zaliczane do tzw. superfoods ze względu na dużą zawartość cennych składników odżywczych. 

Konopia siewna bowiem jest świetnym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w odpowiednich proporcjach, witamin (np. witaminy E, czyli tzw. witaminy młodości), składników mineralnych i błonnika. 

Z uwagi na bogate wartości odżywcze, nasiona konopii siewnej są szczególnie zalecane dla osób na diecie roślinnej (wegańskiej lub wegetariańskiej), dla sportowców i osób mających alergię na orzechy.

 

Właściwości zdrowotne konopii siewnej

Wzorowa proporcja kwasów Omega 3 do Omega 6

Jak już wspomniano, konopie siewne charakteryzują się zawartością idealnej proporcji 3:1 kwasów Omega 3 do Omega 6, co sprawia, że konopia siewna może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi oraz powstawania zakrzepów lub obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 

Źródło cennego białka

Nasiona konopii siewnej są również źródłem cennego białka. W 100 g nasion konopi znajduje się aż 25 g białka. Co więcej, ziarna konopi zawierają 9 kluczowych aminokwasów, czyli aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i powinny być dostarczone wraz z pożywieniem.

Ponadto, badanie z 2010 roku przeprowadzone przez czasopismo „Journal of Agricultural and Food Chemistry” pokazało, że białko z nasion konopii wyróżnia się ponadprzeciętną przyswajalnością, lepszą niż rośliny strączkowe i orzechy. Stąd też ziarna konopi są świetnym sposobem na uzupełnienie białka w diecie roślinnej. 

Warto również zauważyć, że wśród białek, których źródłem są ziarna konopii siewnej aż 65% stanowi edystyna, która jest białkiem kompletnym wzmacniającym układ odpornościowy, chroniącym przed infekcjami wirusowymi oraz grzybiczymi i pomocna w zwalczaniu toksyn. 

Źródło witaminy E

Kolejną wartościową cechą nasion konopii wpływającą na jej dobroczynne właściwości jest bogactwo witaminy E, która przyczynia się do zwiększenia wydajności oraz zachowania młodości. 

Co więcej, witamina E stanowi naturalny przeciwutleniacz neutralizujący działania wolnych rodników i przyczyniający się do zachowania dobrego stanu zdrowia, młodego wyglądu oraz dobrego samopoczucia. 

Źródło minerałów i błonnika

Nasiona konopii wyróżniają się również bogactwem minerałów takich jak żelazo, fosfor, wapń, cynk, magnez wpływając pozytywnie na nasz układ kostny, układ immunologiczny wspierając naturalną odporność oraz zapewniając zdrowy wygląd skóry i paznokci. 

Co więcej, dzięki zawartości błonnika nasiona konopii mogą również wspomóc trawienie i wspomóc proces odchudzania wpływając pozytywnie na metabolizm. 

Nasiona konopii a marihuana

Jak widać, nasiona konopii siewnej charakteryzują się bogatymi właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi dla naszego organizmu, więc warto włączyć je do codziennej diety. 

Niestety, same konopie wciąż budzą wiele kontrowersji z uwagi na to, że wiele osób błędnie postrzega nasiona konopii przez pryzmat konopii indyjskich, z których wytwarza się marihuanę. 

Konopie indyjskie to nazwa, która stosuje się głównie do psychoaktywnych konopii, a przez wiele lat nazywane były po prostu “marihuaną”. Sam termin “marihuana” przez wiele lat nasiąknął negatywnymi konotacjami i pejoratywnym wizerunkiem przez efekty odurzające, które konopie indyjskie wywołują przez wysoką zawartość THC. 

Źródło:https://www.smilingspoon.pl/konopna-edukacja/

Jednakże, konopie siewne, z których produkuje się popularny olejek CBD i pozyskuje się nasiona konopii wykorzystywanych w kuchni, nie wywołują efektów odurzających, gdyż mają niską zawartość THC, a wysoką kannabidiolu CBD, któremu zawdzięczają swoje bogate właściwości prozdrowotne.

Nasiona konopii siewnej – dla kogo

Ze względu na swoje liczne właściwości, nasiona konopii siewnej w postaci białka konopnego, łuskanych nasion czy oleju z nasion konopii, powinny zagościć w diecie każdego z nas.

Produkty konopne nie są tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe i pozwalają na dostarczenie do organizmu cennych składników odżywczych. 

Jednakże, biorąc pod uwagę liczne prozdrowotne właściwości nasion konopii, osoby, które powinny w szczególności wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu to osoby:

  • z niedoborami witamin oraz minerałów, 
  • z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, 
  • na diecie roślinnej w celu dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości wysokojakościowego białka, 
  • często chorujące w celu ulepszenia swojej odporności, 
  • pragnące zachować zdrowy wygląd skóry oraz wzmocnić włosy i paznokcie, 
  • na diecie odchudzającej.

Jak jeść nasiona konopi ? – przepisy z nasionami konopii siewnej

Nasiona konopii możemy spożywać w różnej formie – na rynku dostępna jest żywność konopna w postaci, między innymi: 

Białko konopne można dodawać do koktajli, owsianek lub placków, aby wzbogacić ich smak oraz zwiększyć ilość białka, a tym samym sytość posiłku. 

Nasiona konopi mogą być samodzielną przekąską, gdyż charakteryzuje je lekki orzechowy posmak, ale można również posypać nimi sałatki, dodać do zup (w szczególności zup typu krem) albo do jogurtu z musli i owocami. Świetnie również sprawdzają się w koktajlach. 

Koktajl z nasionami konopii  

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego), 
  • 1 banan, 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, 
  • 1-2 łyżki łuskanych nasion konopi, 
  • ½ awokado, 
  • sok z ½ cytryny. 

Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować na jednolitą masę. Przed podaniem można posypać szczyptą nasion konopii. 

Placki z białkiem konopnym 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 2 łyżki białka konopnego, 
  • 1 łyżka kakao naturalnego, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia. 

Wszystkie składniki umieścić w misce i mieszać trzepaczką do połączenia. Smażyć placki na natłuszczonej patelni. Podawać z jogurtem i owocami. 

Prosta sałatka z nasionami konopii

  • 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
  • 2-3 łyżki nasion konopi niełuskanych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 średnie pomidory
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z ½ cytryny

Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni. W salaterce ułożyć sałaty i pokrojone pomidory. Skropić oliwą, sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać prażonymi nasionami konopi. 

Nasiona konopii stają się coraz bardziej popularnym i cenionym produktem zyskującym większe grono entuzjastów. Tym samym, powstaje coraz więcej przepisów na dania z nasionami konopii, olejem konopnym czy białkiem, więc warto przeszukać Internet w celu znalezienia jeszcze więcej ciekawych, smacznych i zdrowych przepisów.

Warto jednak pamiętać, że dziennie zaleca się spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki nasion konopii. Powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, aby zachować świeżość i właściwości zdrowotne. 

Jak widać, nasiona konopii siewnej nie bez powodu zalicza się do superżywności (superfoods), czyli żywności szczególnie bogato odżywczo. Nasiona konopii siewnej odznaczają się licznymi prozdrowotnymi właściwościami, dzięki dużej zawartości witamin, pełnowartościowego białka czy minerałów. Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety przygotowując z nich placki czy koktajle albo posypując gotowe dania. 

Sprawdź pozostałe artykuły

Sposoby na bolesny okres – czy olejek CBD pomoże?

Sposoby na bolesny okres – czy olejek CBD pomoże?

Produkty konopne cieszą się obecnie coraz bardziej rosnącym zainteresowaniem. Wśród nich największą popularność i sławę zdobywa olejek konopny, znany ze swojego szerokiego spektrum działania. Można go stosować, jako środek do pielęgnacji urody lub zastąpić nim kolejną...

Olej konopny dla dzieci – czy i jak stosować?

Olej konopny dla dzieci – czy i jak stosować?

Olej konopny to obecnie dość powszechny środek stosowany zapobiegawczo, jak i leczniczo. Sięgamy po niego z wielu względów, ale tym najważniejszym jest przekonanie o jego skuteczności i gwarancji bezpiecznego stosowania. Wielu z użytkowników zauważając faktyczną...

Olejek konopny na twarz – właściwości, zastosowanie

Olejek konopny na twarz – właściwości, zastosowanie

Olejek konopny, czyli olejek CBD, staje się coraz bardziej popularny i ceniony za prozdrowotne działanie, które zawdzięcza dużej zawartości kannabidiolu CBD. Okazuje się, że można go również wykorzystać do produkcji skutecznych kosmetyków pielęgnacyjnych, jak na...

Masz pytania dotyczące olejków CBD?

Zadzwoń: 793 472 797 lub napisz:

6 + 1 =

0